Nieuw en oud werk!

On 12/12/2020 by Bryan Rietman

Afgelopen tijd ben ik met verschillende schilderijen bezig geweest. Omdat ik in deze gekke covid-19 periode tijdelijk niet met modellen kon werken heb ik een conté tekening van Joop Liesker gebruikt als uitganspunt voor bovenstaand schilderij. Johannes (Joop) Franciscus Maria Liesker (Breda 1920 – Tilburg 2002) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1940-1950). Van 1948 tot 1982 doceerde hij compositie en model- en portrettekenen aan de voorloper van de Academie voor Beeldende Vorming. Wat mij vooral aanspreekt in zijn werk is het gemak waarin die treffend een houding of suggestie met enkele lijnen en vegen weet te suggereren.

Verder heb ik ook nog twee stilleven aangepakt. Wat wel bijzonder is aan het werkje met de sprotjes is dat het in 2011 al is opgezet. Toen ik door de stop van de lessen een paar weken geleden tijd kreeg om mijn atelier op te ruimen kwam ik het schilderijtje tegen en vond het niet goed genoeg om in te lijsten maar té goed om weg te doen. Ik besloot het nog één kans te geven en heb her en der wat hoge lichten geplaatst waardoor het opeens begon te werken. Het schilderij is aanvankelijk opgezet op het atelier van Jan van Loon die mij het voorrecht gaf om op zijn atelier aan het werk te gaan. Hier heb ik een groot deel van mijn eindexamenwerk bij elkaar geschilderd onder het kritische oog van de grote meester. Nu terugkijkend durf ik ook best te stellen dat zonder Jan ik niet de ‘losse’ schilder zou zijn die ik nu ben. Ik ben hem dan ook nog steeds dankbaar voor alles!

Naast deze werken heb ik ook nog een zelfportret gemaakt die ik nog even voor mij wil houden. Zodra het kan zal ik deze ook op de site zetten.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu