Twentse trots 2

On 04/11/2010 by bryanrietman

Deze maand ben ik, zoals men kon lezen op dit blog, bezig geweest met Twentse landschapsstudies. Op deze studies ben ik in mijn warme ateliertje door gaan breien, en uiteindelijk ben ik tot een voor mijzelf acceptabel resultaat gekomen. (zoals hierboven te zien is) De kleuren zijn deels vanuit mijn herinnering en deels vanuit een vaste logica opgebouwd. Het doel is elke keer weer een harmonie te creëren tussen kleur, vorm en compositie. Om meer sfeer in mijn studies te krijgen heb ik gebruik gemaakt van de vrijheid die de olieverf mij bied. Het landschap gemaakt op de wat donkerder dag bestaat dan ook uit naaldbomen, waar eerder liefelijk ogende loofbomen stonden. Ik ga met deze manier van werken in op wat het schilderij nodig heeft ook al komt dit niet overeen met de werkelijkheid. Het gaat mij er niet om wat zich werkelijk voor mij afspeelt, of heeft afgespeeld, enkel hoe de verf op het doek komt maakt of breekt naar mijn opinie een schilderij. Zo werk het overigens ook vaak met composities, zelden heeft een willekeurig uitgekozen stilleven of landschap een interessante compositie, het is dan ook vaak beter om deze te componeren. Dit geld overigens niet voor portretten of modelstudies, de ervaring leert dat een extra neus of been niet altijd door de opdrachtgever geapprecieerd word. Bij het zonnige landschapje heb ik de loofbomen niet vervangen door naaldbomen, ze passen simpelweg prima in de sfeer die ik met dit werk wil uitdrukken. Aan mijn derde landschap ben ik nog niet toegekomen, deze zal ik in de komende weken onder handen nemen, hou jullie i.i.g. op de hoogte.  
Share

Comments are closed.

Menu