Net niet gevallen

On 13/01/2011 by bryanrietman
Enkele dagen geleden sprak ik een oud collega van me die eveneens volger is van dit blog, hij vroeg me of ik met de voorbeelden die ik pasgeleden aanhaalde (Mondriaan, Morandi, Freud) niet van mijn geloof gevallen ben als klassiek schilder. Nou eigenlijk niet, dat wil zeggen ik waardeer meerdere stromingen in de kunst. De composities van bovengenoemde voorbeelden zijn fascinerend sterk, een uitgewogen geheel dat volledig in harmonie staat met de verschillende hoofdlijnen. Dat de uitvoering dan toevallig abstract, expressionistisch of realistisch is doet er dan niet toe. Een goede compositieschets kan in alle technieken uitgewerkt worden, een eerste opzet van mij is dan ook in feite een niets meer dan een abstract werk. Hoe ver je daarna gaat in het uitwerken of het volgen van de werkelijkheid is aan jezelf. Ik schilder zelf zelden naar de werkelijkheid, soms maak ik een muur langer dan dat die is of voeg ik een boom toe als de compositie daarom vraagt. Ja het is dan niet zoals de werkelijkheid, maar het gaat mij om het maken van kunst, anders zou ik net zo goed een foto kunnen maken van de voorstelling. Ik reorganiseer de werkelijkheid zodat het spannend en boeiend word.
Share

One Response to “Net niet gevallen”

  • Ha Bryan. Leuke blog (ja, ik heb hem gevonden! 😉 en vooral dit stukje vind ik erg leuk. Zo is het maar net!
    Groetjes, fijne vakantie en schilderze!
    Jantien (van de academie)

Menu